Utrecht - Laan van Puntenburg 1 (gesloopt 1998)0000.0011

 

 Literatuur

 

- "School knokt tegen oprukkende kantoren. Puntenburg laat onderwijsgebouw en markante plataan niet zomaar van de kaart vegen". In: Utrechts Nieuwsblad, 10-10-1992, blz. 13

- "Puntenburg wil zekerheid over voortbestaan. Medezeggenschapsraad verwijt gemeente onbehoorlijk bestuur". In: Utrechts Nieuwsblad, 13-11-1995, blz. 13 (met overzichtsfoto bedreigde school)

- "Oplossing school Puntenburg in zicht". In: Utrechts Nieuwsblad, 17-01-1996, blz. 15

- "Puntenburgschool verhuist". In: Utrechts Nieuwsblad, 22-01-1997, blz. 14 ("Binnenstads Basisschool De Twijn aan de Laan van Puntenburg in Utrecht gaat verhuizen naar het nabijgelegen gebouw van het Utrecht College. In het kader van de aanleg van de nieuwe hov-baan (hoogwaardig openbaar vervoer) 'om de zuid' naar de Uithof zal het huidige gebouw van de basisschool worden gesloopt. De basisschool keert met zijn verhuizing terug naar het gebouw waar ze ooit is begonnen" [opmerking: zie correctie hieronder]. Het gebouw van het Utrecht College stamt uit 1939 en is van architect Mertens. "In 1939 startte in het gebouw de toenmalige Industrie Huishoudschool."

- Eggink-van Klaveren, A.M., "Puntenburgschool". In: Utrechts Nieuwsblad, 10-02-1997, blz. 11 (ingezonden brief als reactie op artikel 'Puntenburgschool verhuist'. "Enige tijd geleden werd in een artikel over de verhuizing van de basisschool 'De Twijn', de naam voor de gefuseerde scholen Puntenburg en de Daltonschool, gesproken over de terugkeer van de basisschool naar het gebouw waar Puntenburg ooit is begonnen en waar nu Het Utrecht College is gehuisvest. Dit is echter niet juist. Het Utrecht College is gehuisvest in de voormalige Industrie en Huishoudschool. Op de plek waar nu HGB 4 (het nieuw ste NS-kantoor), dus naast het Utrecht College, daar was de Puntenburgschool, of met de mooie naam Louise de Coligny-school. Ik heb daar zelf het lager onderwijs genoten van 1941-1949, gedeeltelijk in oorlogstijd. Hoofd der school was toen mej. J.M. van Steenis." - dit is de volledige tekst)

- "Nieuwe basisschool krijgt oude Utrechtse naam". In: Utrechts Nieuwsblad, 22-09-1997, blz. 11 (De basisschool Puntenburg aan de Laan van Puntenburg en de Daltonschool aan het Pieterskerkhof zijn gefuseerd onder de naam de Twijn. "Twijnen is het tegenovergestelde van splitsen, namelijk het in elkaar draaien van twee draden." Om het te vieren werd door de wethouder op het Domplein met een hoogwerker een doek ontrold met de namen van alle kinderen. De scholen blijven op hun huidige locaties)

- Feije, Xandra, "Basisschool doorstaat 'stormen' rond station. Onderwijs van De Twijn gaat door temidden van peperdure kantoorkolossen". In: Utrechts Nieuwsblad, 03-04-1999, blz. 21 (Het is een fikse strijd geweest om de school voor de binnenstad te behouden, de stedenbouwers hadden de school helemaal weggedacht. "Het voormalige schoolgebouw aan de andere kant van het park is inmiddels gesloopt. [...] Nu, een jaar later, heeft De Twijn zich definitief genesteld in het monumentale ROC-gebouw, beter bekend als 'het gele gebouw'. Het dateert uit 1936". Het ROC gebruikt nog de helft van het pand. "Al in de vorige eeuw, in 1883, werd aan de rand van park Nieuweroord - dat toen veel groter was - als dependance van de Daltonschool aan het Pieterskerkhof een jongens- en een meisjesschool gesticht. Later werden zij een gemengde zelfstandige lagere school en in 1956 verhuisde zij naar een noodgebouw aan de Laan van Puntenburg achter het Inktpot-gebouw van de Spoorwegen. Dit werd een semi-permanent noodgebouw, memoreert Udo, want de school wist de dreiging van het oprukkend Hoog Catharijne - dat in de jaren zeventig werd gebouwd - te weerstaan".)